Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Galleria
(36 kuvaa - 2 sivulla)

<--Edellinen 5 / 36 Seuraava-->
[A 6. MANTTELI BLAVKY JUOKSUKUNINGAS.jpg]
A 6. MANTTELI BLAVKY JUOKSUKUNINGAS.jpg

Juoksukuningas 2006 Racerking

Anna-Su Blacky


Lurecoursing

Kajaani 2.9.2007

 

Barsoi gemischt (5)

1. Anna Su Blacky Mäkinen 469 CAC
2. Staraja Russa Evpraksiia Torpström 463
3. Divine Bistkupstwo Huttunen 174
4. Anna Su Bienca Huttunen 160
5. Krikorova Butzenina Airaksinen 71


Kolminkertaisesti nopeutta ja kauneutta

– Kun katsot venäjänvinttikoiraa, näet joko hyvin laihan koiran tai sitten jotakin tosi kaunista, Tarja Mäkinen sanoo.
Hänen mukaansa ihmisten suhtautuminen on juuri tällä tavalla kahtia jakautunut.
Kihniöläinen Mäkinen itse näkee vinttikoirat jälkimmäisellä tavalla. Hän omistaa tällä hetkellä kolme venäjänvinttikoiraa, joista vanhin, kymmenvuotias uros Rusla on omistajansa mielestä nyt kypsässä iässä parhaimmillaan.
– Rusla kehittyi hitaasti, Mäkinen toteaa.
Hitaudessa on kyse siis vain ulkomuodon kehityksestä. Rata- ja maastokilpailuissa koira oli sen sijaan ilmiömäisen nopea parin, kolmen vuoden iässä. Se saavutti rata- ja maastokäyttövalion arvot jo vuosien 2006 ja 2007 juoksemiensa kisojen ja niistä saatujen sertifikaattien perusteella.
Valion arvoon oikeuttavat saavutukset tulee juosta vähintään kahden kisakauden aikana. Rusla suoritti ensimmäisenä kautenaan niin paljon kuin saman vuoden aikana sai, ja sitten piti odottaa seuraavaa kautta.
Koiran nopeudesta kertoo, että ympäri Suomea käydyissä kisoissa rataennätys toisensa jälkeen meni uusiksi.
Juoksu-ura loppui kuitenkin jo vuonna 2008, kun Rusla loukkaantui ja sai reisilihasvamman. Mäkinen päätti, että koiraa ei aleta enää treenata ja ottaa riskiä, että vamma alkaa rasituksen vuoksi jossain vaiheessa vaivata.

Ratatreeneissä pitää
käydä Tampereella

Tämän kuun alussa Rusla, viralliselta nimeltään Anna-Su Blacky, valmistui myös Suomen muotovalioksi. Tähän vaadittiin kolme koiranäyttelystä saatavaa sertifikaattia, jotka myönnetään rotunsa parhaille edustajille. Kaksi oli saatu jo kisavuosina. Kolmas tuli 1. elokuuta Kuopiossa pidetystä näyttelystä.
Rusla on nyt siis kolmoisvalio, todistettavasti sekä nopea että komea. Venäjänvinttikoirien kolmoisvalioita on Suomessa tähän mennessä valmistunut vasta neljä, Ruslaa ennen kaksi muuta urosta ja yksi narttu.
Kolmoisvalion arvo on harvinainen siksi, että suhteellisen harvaa venäjänvinttikoiraa käytetään rata- ja maastokisoissa. Näyttelyissä niitä sen sijaan näkee runsaasti.
Tarja Mäkinen arvostaa nimenomaan koiran käyttöominaisuuksia ja kisasaavutuksia. Vinttikoirien rata- ja maastokäyttövalion arvoihin on tiukat vaatimukset, ja koiran treenaaminen vie aikaa ja vaivaa. Myös kilometrejä kertyy, sillä lähin rata on Tampereella.
Rata- ja maastokisan ero tulee radan muodosta. Ratakisassa juostaan vastapäivään soikeaa rataa kuin urheilukentällä, maastokisoissa taas reitillä on mutkia ja käännöksiä.
Kummassakin kisatyypissä kirittäjänä toimii edellä kulkeva viehe eli mekaaninen "jänis". Kilpailija lähtee "jäniksen" perään lähes vaistomaisesti, sillä venäjänvinttikoira on alun perin ajava metsästyskoira. Suomessa sitä ei käytetä metsästyksessä, mutta kotimaassaan kyllä edelleen.
Rusla on saavuttanut nyt siis lähes kaiken mahdollisen ja voi levätä laakereillaan. Tarja Mäkisen kisaharrastus jatkuu kahden muun koiran kanssa. Treenattavana on viisivuotias, pentuna Ruotsista tuotu Humma ja Ruslan kaksivuotias poika Raku.

Kihniöläisen Tarja Mäkisen kymmenvuotias venäjänvinttikoira Rusla (vas.) on valionarvoilla todistettavasti sekä nopea että kaunis. Kisatreenauksessa ovat nyt Ruslan poika Raku (keskellä) ja Ruotsista tuotu Humma.Koirakilpailuja yli 40v. viidessä eri lajissa. Kennel perustettu 6.8.1984. Kotisivut avattu 8.5.2007. (susi.luu gmail.com)
©2019 layout203 - suntuubi.com